یوگا برای کودکان
یوگا برای کودک چیست؟
امروزه ورزش یوگا جایگاه خاصی بین افراد پیدا کرده است. یوگا باعث افزایش گردش انرژی بین انسان ها و طبیعت میشه و همین اتفاق بر توانایی های ذهنی فرد تأثیر میگذاره. کودکان هم نیاز دارند تا به وسیله این انرژی تصمیم های بهتری بگیرند و همینطور رفتار بهتری داشته باشند. یوگای کودکان معمولا از سن 4 سالگی شروع میشه.
چراکه از این سن کودکان میتونن به حرفهای مربی گوش بدهند و به حد کافی وارد اجتماع شدند تا تأثیر بی نظیر یوگا رو متوجه بشید. کودکان با هر نوع شخصیتی میتونند فعالیت های یوگا رو انجام بدهند چه کودکان درونگرا و چه کودکان برون گرا و پویا. یوگا حتی برای کودکانی که عملکرد متفاوتی دارند هم مفید هست. یوگای کودکان به این دلیل که به طور گروهی انجام میشه، در رشد اجتماعی کودک تأثیر مثبت داره. همچنین کودکان اگر بتونند گروه مناسب خودشون رو پیدا کنند لذت این ورزش رو چند برابر احساس خواهند کرد. هدف یوگا اصلاح فعالیت های بدن و تقویت تعادل در بدن هست. اما فواید دیگری هم داره که در ادامه خواهیم گفت.
فواید یوگای کودک
فواید یوگا برای کودکان
اکثر فعالیت هایی که کودکان انجام میدهند با رقابت و عجله همراه هست مثل بازی ها و مسابقات و… اما در یوگا کودک نیازی به رقابت با کسی نداره و باعث میشه کودکان بدون رقابت در کنار هم بودن رو یاد بگیرند و باهم برای بهتر شدن حال ذهنشون تلاش کنند. یوگا به کودک کمک میکنه تا بهتر و بیشتر فکر کنه. همچنین باعث میشه تا کودک با ذهن بازتری به مسائل نگاه کنه.
یکی از تفاوتهایی که یوگا با بقیه فعالیت های کودک داره این هست که برنده یا بازنده بودن معنایی در یوگا نداره و همین موضوع باعث میشه تا کودک آگاه بشه که رضایت درونی حتما در ارتباط با دیگران نیست و هر فرد میتونه خودش به تنهایی شاد و راضی باشه. یوگا به کودک یاد میده که خودش رو هونطور که هست دوست داشته باشه و بپذیره و این حس باعث میشه تا پیامهای منفی دوران نوجوانی درباره وضع ظاهری یا فکری و… از طرف دیگران رو بهتر بپذیره و از کنارشون رد بشه.
یوگا فایده مهم دیگری هم داره و اون این هست که آگاهی از محدودیت ها و احساس توانایی و غلبه بر آنها ایجاد میکنه و همین موضوع به فرد قدرت میده و در نتیجه عزت نفس کودک افزایش پیدا میکنه. یوگا باعث میشه که بیشتر از خودمون مراقبت کنیم و به فکر و بدنمون احترام بگذاریم و همچنین باعث میشه تا دیگران رو رقیب خودمون در همه زمینه ها نبینیم و اونها دشمن ندونیم.
یوگا باعث میشه تا فرد در مواقع استرس زا آرامش داشته باشه. آرام بودن در فعالیت های زیادی نیاز هست. اگر فرد تا بزرگسالی با حس اضطراب رشد کنه در آینده کمتر میتونه حس استرسش رو کنترل کنه و در مواقعی که باید فعالیت های زندگیش رو به آرامی انجام بده، با استرس اونها رو به تعویق میندازه یا اصلا سمتشون نمیره. اما اگر از کودکی راه حفظ آرامش رو در مواقع بحرانی یاد بگیره و با این حس آرامش بزرگ شه میتونه در آینده هم وظایفش رو به درستی و آرامی انجام بده و تصمیمات بهتری بگیره.
یوگا باعث میشه تا کودک دیگران رو بپذیره و بردباری در برابر دیگران داشته باشه همچنین یاد میگیره که همه موجودات باارزش هستند و باید به اونها احترام بگذاره. کمک میکنه تا به خودشون و زندگی خوش بین تر و مثبت بین تر بشوند و کمتر در معرض اختلالات قرار بگیرند.
انجام فعالیت های یوگا مثل یاد گرفتن چگونه نفس کشیدن در طول روز سبب میشه بتونند بر کارهاشون تمرکز کنند. در شرایطی که وظایف زیاد افراد باعث حواس پرتی میشه، کودکان هم نیاز به آرامش و تمرکز دارند. همین فعالیتها باعث میشه تا کودکان دیگر از لجبازی و گریه کردن و داد و فریاد برای رسیدن به هدفشون استفاده نکنند و بتونند حرفشون رو توضیح بدهند.
از آنجایی که کودکان با چالشها یا درگیریهای عاطفی، اجتماعی و فیزیکی مواجه میشوند، تمرینات یوگا که شامل تکنیکهای تنفس، دستورالعملهای رفتاری و وضعیتهای بدنی میشود، میتواند برای آنها بسیار ارزشمند باشد.
به علاوه، یوگا چیزی است که کودکان میتوانند در هر جایی تمرین کنند و در عین حال، تمرین کردن تنفس، تمرکز، حالتها و نحوه واکنش به موقعیتها منجر به کشف دائمی خود و کنجکاوی میشود. یوگا ورزش کم خرج و سادهای است و کودکان پیش دبستانی به هیچ گونه وسیلهای برای انجام آن نیاز ندارند و همه چیز در محیط پیش دبستانی تهیه میشود.
مزایای ذکر شده برای یوگای کودکان فقط به موارد فوق محدود نمیشود. تمرین یوگا برای یک کودک فرصتی نادر برای تجربه بازی و تمرکز بدون نگرانی از اشتباه است. مربی به کودکان ورزشکار کمک میکند تا در سایر فعالیتهای بدنی و ورزش برتری پیدا کنند و خود انضباطی بالاتری را در کودکان پرورش دهند.
یوگا انعطافپذیری بدنی کودکان را افزایش میدهد و قدرت بدنی آنها را تقویت میکند زیرا بچهها یاد میگیرند از تمام عضلات خود به روشهای جدید استفاده کنند. خواه در حالت ایستاده، نشسته یا دراز کشیده. حرکات یوگا میتوانند ماهیچههای مختلف را به چالش بکشند و در عین حال به کودک کمک کنند تا از بدن خود و نحوه عملکرد موثر آن آگاه شود.
تعادل در یوگا
حرکات یوگا تعادل را بهبود میبخشد و تعادل عنصر کلیدی یوگا است. ژستهای متعادلکننده برای ارتقای تعادل ذهنی و جسمی ایجاد شدهاند، زیرا وضوح و ثبات ذهنی از تلاش برای امتحان این ژستها پدیدار میشود. نگران آن نباشید که کودک شما نمیتواند روی یک پا بایستد. حتی اگر کودکی در ایستادن روی یک پا مشکل داشته باشد، با آرام ماندن پس از زمین خوردن و تلاش برای دوباره برخواستن، تعادل روحی و جسمی را میآموزد.
از سوی دیگر، همانطور که کودکان یاد میگیرند تعادل فیزیکی خود را بهبود بخشند، احساس موفقیت آنها را دربرمی گیرد. برخی از مربیان یوگا از یوگای انگشت و سایر تکنیکهای تخصصی برای کمک به هماهنگی حرکتی درشت و ظریف استفاده میکنند.
یوگا به تقویت تمرکز در کودکان میانجامد. تمرین ژستها کودکان را تشویق میکند تا ذهن خود را پاک کنند و روی تلاش برای انجام حرکات تمرکز کنند. چندین مطالعه نشان میدهند که در نتیجه این تمرکز واحد برای رسیدن به یک حالت خاص یا حفظ تعادل، یوگا به کودکان کمک میکند تا در مدرسه تمرکز بیشتری داشته باشند و نمرات بهتری بگیرند.
اما مزایای یوگا برای کودکان فراتر از این نیز میرود و عزت نفس و اعتماد به نفس را در آنان افزایش میدهد. ما در پیش دبستانی شادآموز مسئولیت خود میدانیم که حس شگفتی را در کودکان تقویت کنیم و به آنها احساس قوی بودن نسبت به خود بدهیم. یوگا به آنها میآموزد که استقامت کنند، صبور باشند و برای رسیدن به اهدافشان تلاش کنند. یک مربی یوگا فقط میتواند راهنمایی کند. این کودک است که برای موفقیت باید تلاش کند. بنابراین، وقتی کودک در یک ژست تسلط پیدا میکند، به او اعتماد به نفس و عزت نفس میدهد. یوگا همچنین ابزارهایی برای تمرین شفقت، توجه، سخاوت، تمرکز، قدرت و انعطافپذیری فراهم میکند.
بعضی از تمرینهای یوگا که در خانه هم میشه انجام داد
این تمرینها در خانه هم میتونند انجام داده بشوند اما برای اینکه آسیبی به کودک وارد نشه و کودک بتونه اون حرکات رو به درستی انجام بده و همچنین در شرایط و فضای آرامبخشی فعالیتها انجام بشه بهتره که در خانه انجامشون ندید و برای اینکار به مراکزی مراجعه کنید که مخصوص یوگا برای کودکان هستن و این کار رو تخصصی انجام میدهند.
- تمرین ویراسانا.
این تمرین به این صورت انجام میشه که:
کودک خود را روی زمین نشانده و زانوان او را دقیقا در زیر باسنش قرار دهید. دستان کودک را روی زانوانش قرار دهید، زانوان او را باز کنید تا شکاف بین پاها افزایش یابد و سپس باسن او را به زمین نزدیک کرده و روی زمین قرار دهید. در این وضعیت، باسن فرزندتان باید بین پاشنه پاهای او قرار بگیرد. در حین انجام این حرکت نباید هیچ گونه احساس فشار و درد در ناحیه زانوان و کشاله ران کودک ایجاد شود.
انگشتان پاها را به حالت صاف روی زمین قرار دهید تا از اعمال فشار بر روی مچ پاهای کودک جلوگیری شود و سپس قسمت بالایی بدن فرزندتان را رو به جلو حرکت داده و در صاف ترین حالت ممکن بر روی زمین قرار دهید. این وضعیت را به مدت 30 ثانیه حفظ کرده و سپس کودک را به حالت اولیه خود بازگردانید.
- تمرین آسانا.
فرزندتان را به پشت بخوابانید ، پاهای او را بلند کرده و زانوانش را به قفسه سینه اش نزدیک کنید. در این مرحله فرزندتان باید انگشتان بزرگ پای خود را با دستان خود نگه داشته و عضلات باسن خود را منقبض کند. همان طور که سر کودک بر روی زمین قرار دارد، باید چانه خود را به قفسه سینه اش نزدیک کند.
پاشنه پاهای او را به سمت بالا برده و بازوانش را عقب نگه دارید. کودک باید در این مرحله گردن و شانه های خود را به سمت زمین فشار دهد و به عبارت دیگر او باید کل ناحیه پشت و ستون فقرات خود را روی زمین فشار دهد.
از فرزند خود بخواهید در حین انجام این حرکت، دم و بازدم منظم داشته باشد و این وضعیت را به مدت 30 ثانیه حفظ کند. کودکتان را به حالت اولیه خود بازگردانده و اجازه دهید قبل از شروع تمرین بعدی، چند ثانیه ای روی زمین دراز کشیده و استراحت کند.
- تمرین بجانگاسانا
- بجاسانگا
از فرزند خود بخواهید روی شکمش دراز کشیده و دستانش را کنار خود قرار دهد. پاهای او را در کنار هم قرار دهید، به طوری که انگشتان پا کنار هم قرار بگیرند. دستان او را تا شانه ها بالا آورده و کف دستانش را روی زمین قرار دهید. از او بخواهید وزن بدن خود را روی دستانش بیاورد و سر و تنه خود را از سطح زمین بلند کند. توجه داشته باشید که در این وضعیت، بازوان کودک باید خم شده باشد. در این وضعیت ، گردن کودک باید در راستای بدن قرار گرفته و از بلند و یا خم کردن آن خودداری شود.
از فرزندتان بخواهید باسن، ران و پاهایش را به زمین فشار دهد. کودک در حین انجام این حرکت باید دم و بازدم منظم داشته باشد و این وضعیت را حدود 15 الی 30 ثانیه حفظ کند. برای بازگشت به وضعیت اولیه، دستان او را به آرامی خم کرده و بدنش را روی سطح زمین قرار دهید.
همونطور که گفته شد بهتره این حرکات زیر نظر مربی یوگا و بصورت صحیح انجام بشه. برای مطالعه مقالات بیشتر میتونید به وبسایت مرکز شادآموز سربزنید.
پیش دبستانی شادآموز از روشهای مختلفی برای تقویت مهارتهای کودکان، رشد در جنبههای مختلف و بهبود اعتماد به نفس کودکان استفاده میکند.
یوگای کودکان یکی از این روشهای جذاب است که به بچهها کمک میکند تا به ذهنی سالم در بدن سالم برسند.
شما بهعنوان والدین میخواهید فرزندانتان با هوشیاری رفتار کنند، شجاع باشند، عشق و شادی را بشناسند و آرامش درونی پیدا کنند. از آنجایی که دنیای مدرن برای کودکان بسیار بسیار سریع پیش میرود، دیری نمیگذرد که آنها انواع فشارها (شخصی، والدین، اجتماعی) را احساس میکنند. یوگا به عنوان یک دریچه رهاسازی عمل میکند که فشار را از روی کودکان کاهش میدهد و به آنها میگوید که برای پرورش یک بدن، ذهن و روح انعطافپذیر، افرادی توانمند هستند.
شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:
نظر بدهید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *