بازی تقویت هوش کلامی کودک
از نظر بسیاری از والدین هوش صرفاً شامل توانایی خواندن، نوشتن، ریاضی و به طور کلی فعالیت قوی در مدرسه میشود. این در حالی است که هوش جنبههای مختلفی را تشکیل میدهد که یکی از مهمترین آنها هوش کلامی است. عواقب عدم پیشرفت مهارتهای کلامی بسیار جدی تر از آن چیزی است که فکر میکنید.
به عنوان مثال، تحقیقات نشان میدهند تواناییهای کلامی پایینتر به افزایش پرخاشگری، کتک زدن سایر کودکان و ناتوانی در ابراز احساسات در کودک پیش دبستانی میانجامد. علاوه بر این، کودکانی که مهارتهای کلامی ضعیفی دارند معمولاً در شرکت در بازیهای گروهی مشکل دارند و انزوای بیشتری را تجربه میکنند که به یادگیری، رشد و روابط اجتماعی آنها آسیب میزند.
انزوا و شرکت نکردن کودک در جمع ها، ممکن است تمایل کودک به خشونت و اختلال در آینده را افزایش دهد. همچنین، تحقیقات بلند مدت نشان میدهند کودکانی که از سنین پایین پرخاشگری میکنند، بیشتر در معرض خطر بزهکاری، اعتیاد، خشونت خانگی (به عنوان مجرم و قربانی) و خودکشی هستند. همین تحقیقات نشان میدهند کار بر روی رشد مهارتهای حرکتی، کلامی، روانی و اجتماعی کودکان در سالهای پیش از دبستان به بهبود عملکرد آموزشی کودک در سال های بعد میانجامد.
بر این اساس، واضح است که مهارتهای کلامی بخش مهمی از رشد کودک و همچنین سلامت عاطفی و روانی آنهاست. احتمالاً وقتی صحبت از رشد مهارت کلامی کودک میشود قصه گویی از سوی والدین به عنوان یکی از گزینهها به فکر همه میرسد. اما کمتر کسی به داستان گویی خود کودک به عنوان فرصتی برای رشد خلاقیت و قدرت کلام کودک فکر میکند.
از این رو، یکی از بهترین تکنیکهای رشد و پرورش مهارتهای کلامی کودکان بازی با کارتهای تصویری و تشویق کودک به داستان گویی بر اساس تصاویری است که میبیند. با این روش بچهها فرصتی پیدا میکنند تا داستانهای خودشان را برای بزرگسالان بسازند و خلاقیت و دایره واژگانی خود را توسعه دهند. برای این کار، آنها باید طرحی جالب، شخصیتهای منحصربهفرد و ویژگیهای آنها را ارائه کنند، و پیشاپیش به «اتفاقی که در این داستان میافتد» فکر کنند.
چرا قصه گویی توسط کودک میتواند به تقویت مهارتهای کلامی او کمک کند؟
این دقیقاً مربوط به مهارتهای زبانی منفعل و فعال است. وقتی شما داستانی را برای کودک میخوانید و او واژه جدیدی را میشنود، این واژه به دایره واژگانی منفعل او اضافه میشود. زمانی که کودک بتواند این واژه را در یک موقعیت به کار ببرد، آن را به دایره واژگانی فعال خود افزوده است و از این پس بهتر میتواند از آن در زمینه واقعی زندگی استفاده کند.
در این تکلیف، مربی تلاش میکند کودک را تشویق کند تا جزئیات هر چه بیشتری را در مورد تصاویر بیان کند و داستان کاملتری از دل آن بیرون بیاید. ضرورت ندارد که تصاویر ارتباط خاصی با هم داشته باشند. کودکان آنقدر ذهن خلاقی دارند که میتوانند از دل تصاویر به ظاهر بی ارتباط نیز زیباترین داستان را خلق کنند.
پیش دبستانی شادآموز تلاش میکند با استفاده از تکنیکهای مختلف به کودکان کمک کند تا مهارتهای کلامی خود را توسعه دهند و بهتر بتوانند احساسات، نیازها و خواستههای خود را بیان کنند. مهارتهای کلامی بهتر به تقویت اعتماد به نفس کودکان میانجامد و تاثیر خوبی در خودانگاره آنها دارد.
نظر بدهید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *