بدغذایی کودک: 12 راهکار برای اصلاح تغذیه کودک
بدغذایی کودک: 12 راهکار برای اصلاح تغذیه کودک مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه
  • غزاله اله وردی
  • 3 بهمن 1402

انسان از نخستین روز تولد تا دوره نوجوانی رشد سریعی را تجربه می‌کند. این رشد سریع نیاز به مواد غذایی و تغذیه خوب دارد. اما والدین زیادی تجربه بدغذایی در کودک را دارند و همین باعث نگرانی آنها می‌شود. در این مطلب دلایل بدغذایی و روش‌های رفع این مشکل را بررسی می‌کنیم.

دلایل بدغذایی کودک چیست؟

کودکان ممکن است به دلایل زیادی اشتهای خود را از دست بدهند یا در برابر خوردن مقاومت کنند. این علل می‌توانند تربیتی یا فیزیولوژیک باشند. ابتلا به بیماری‌های ویروسی یا انگلی، اسهال، یبوست، رفلاکس معده، آلرژی و هر گونه بیماری که خوردن را برای کودک آزاردهنده کند، از جمله دلایل پزشکی این مشکل هستند. اما فقط بیماری‌های جسمی نیستند که کودکان را بدغذا می‌کنند.

گاهی تربیت خانواده، سبک زندگی، و رژیم غذایی خانواده نیز در بی اشتهایی کودک دخیل هستند. مادرانی که اصرار زیادی به تغذیه کودک دارند و حتی با وجود عدم تمایل کودک مدام با یک بشقاب غذا به او اصرار می‌کنند که یک قاشق دیگر بخورد، بدغذایی را در فرزند خود تقویت می‌کنند. تنبیه کودک با ارائه غذای بدمزه یا غذایی که کودک آن را دوست ندارد، مصرف هله هوله، تمایل به مصرف فست فودها و بی‌میلی به برخی مواد غذایی مانند گوشت یا شیر از دیگر علل این مشکل هستند.

از بعضی بازی ها نیز برای شناخت بهتر غذاهای سالم و غیرسالم می توانید به کودکان همراه با سرگرمی آموزش دهید.

راهکارهای درمان بدغذایی کودک

تزئین غذا

بهتر است به جای آنکه با یک بشقاب غذا دنبال فرزندتان راه بیافتید، غذا را برای او تزئین کنید تا خودش میل به خوردن پیدا کند. سعی کنید ترکیب رنگ خوبی در غذا ایجاد کنید و با چیدمان زیبا توجه کودک را جلب کنید.

مشارکت و همکاری
کودکان عاشق همکاری با بزرگسالان در کارهای خانه هستند. از فرزندتان در آماده کردن غذا کمک بگیرید. شستن مواد غذایی، هم زدن غذا و کارهای ساده مانند این به کودک این حس را می‌دهد که در آماده کردن غذا شریک بوده و بدین ترتیب شوق بیشتری نسبت به خوردن آن پیدا می‌کند.

استقلال
بدغذایی در کودک می‌تواند به دلیل تمایل او به استقلال باشد. بسیاری از کودکان از خوردن غذا با دست خودشان لذت می‌برند. یک زیر انداز برای او پهن کنید تا بتواند به راحتی و هر طور دوست دارند غذایش را بخورد.

 

اصرار نکردن به غذا خوردن کودک
هیچ انسانی نمی‌تواند گرسنگی را ساعت‌ها و روزهای زیادی دوام بیاورد. کودکان عاشق جلب توجه هستند، حتی اگر به صورت منفی باشد. زمانی که مادر با یک بشقاب غذا دنبال کودک می‌رود، کودک احساس قدرت می‌کند. این احساس باعث تقویت بدغذایی در کودک می‌شود. نگران رشد فرزندتان نباشید. او به هر حال گرسنه می‌شود. بشقاب غذا را روی میز قرار دهید و به او بگویید هر زمان گرسنه شد غذا بخورد.

عدم طبخ چند مدل غذا
کودک باید از رژیم غذایی خانواده تبعیت کند. در تهیه غذا سلیقه کودک را در نظر بگیرید، اما در عین حال برای او غذای جداگانه نپزید. این باعث می‌شود که هر بار از خوردن غذا سر باز زند و به دنبال گزینه دیگری باشد. خانه رستوران نیست!

تشویق کردن
همانطور که گفتیم کودکان توجه والدین را دوست دارند. به جای تقویت رفتار منفی، رفتارهای مثبت او را ارج نهید. وقتی غذایش را تمام می‌کند، به او بگویید از اینکه تمام غذایش را خورده است، خوشحال هستید. به یاد داشته باشید که تغذیه یک نیاز فیزیولوژیک است و نباید به روشی برای باج گیری و تسلط کودک بر والدین تبدیل شود. بنابراین، از تشویق‌های مادی و جایزه‌ای خودداری کنید.

اهمیت به ترجیح غذایی کودک
اگر کودک در غذایش هویج پخته شده دوست ندارد، آن را به صورت آب هویج در وعده دیگری به کودک بدهید. سعی کنید به جای حذف یک ماده غذایی، شیوه ارائه آن را تغییر دهید تا فرزندتان از تمام مواد غذایی در هرم تغذیه بهره مند شود.

عدم مصرف تنقلات و مواد غذایی ناسالم
داشتن رژیم غذایی ناسالم در خانواده یکی از دلایل بدغذایی در کودک است. شما زمانی می‌توانید امید به تغذیه درست فرزندتان داشته باشید که الگوی خوبی برای او باشید. اگر عادت دارید همیشه یک کابینت پر از تنقلات ناسالم داشته باشید و در طول روز ریزه‌خواری می‌کنید، انتظار نداشته باشید که فرزندتان بتواند وعده غذایی‌اش را کامل کند.

معرفی بعضی از مواد غذایی را به سنین بالاتر موکول کنید. کودکی که از سن 2 سالگی پیتزا با سوسیس و کالباس میخورد، میلی به غذاهای سالم و سبزیجات نخواهد داشت. طعم دهنده‌های زیاد در فست فودها، ذائقه این کودکان را به مصرف اینگونه غذاها عادت می‌دهد. سعی کنید رژیم غذایی سالم را به الگویی در خانواده تبدیل کنید.

مقالات مرتبط:

چاقی کودکان و راههای پیشگیری از آن

تغذیه در کودکان 5 تا 6 سال

8 تکنیک برای افزایش اشتهای کودک نوپا

تغذیه نوزاد تا یکسالگی چگونه باید باشد؟

مواد غذایی مناسب مغز کودک

 

توصیه‌هایی برای کودکانی که تخم مرغ نمی‌خورند

گاهی بدغذایی در کودک فقط مخصوص یک ماده غذایی است. اگر فرزندتان تخم مرغ را به صورت نیمرو شده یا کامل دوست ندارد، آن را با سیب زمینی ترکیب کنید و سرخ کنید. می‌توانید تخم مرغ را با ماست و زعفران ترکیب کنید و با مخلوط برنج برای او تهدیگ درست کنید یا تخم مرغ را به سوپ او اضافه کنید.

توصیه‌هایی برای کودکانی که شیر نمی‌خورند

سایر مشتقات شیر مثل خامه، ماست، پنیر، کره و دوغ را در برنامه غذایی کودک جای دهید. به سوپ کودک شیر یا کره اضافه کنید. همچنین می‌توانید برای او شیربرنج یا فرنی درست کنید. شیر را با میوه‌هایی مانند توت فرنگی مخلوط کنید. در فریزر قرار دهید تا کودک آن را به صورت بستنی میوه‌ای سالم مصرف کند.

توصیه‌هایی برای کودکانی که گوشت نمی‌خورند

یکی از رایج‌ترین اشکال بدغذایی در کودک عدم تمایل به مصرف گوشت است. اگر کودک گوشت قرمز را دوست ندارد، دقت کنید که میزان پروتئین لازم برای رشدش را از سایر مواد خوراکی مانند تخم مرغ، عدس، بادام، گردو، لوبیا، شیر و ماست دریافت کند. به جای گوشت قرمز، در برنامه غذایی او گوشت مرغ و ماهی قرار دهید. همچنین، می‌توانید گوشت را به حلیم اضافه کنید تا متوجه وجود آن در غذا نشود. برخی از کودکان نیز گوشت چرخ شده را بهتر از گوشت تکه ای قبول می‌کنند.

الگوگیری از همسالان

کودکان از یکدیگر تقلید می‌کنند. اگر فرزندتان بدغذاست، او را با کودکانی در ارتباط قرار دهید که خوب غذا می‌خورند. در این ارتباط ثبت نام در یک مرکز پیش دبستانی می‌تواند به بهبود بدغذایی در کودک کمک کند. پیش دبستانی شادآموز زمانی را به آموزش غذاهای سالم و ناسالم و تغذیه درست اختصاص می‌دهد. ما با بازی و تفریح سعی می‌کنیم زمان تغذیه را برای کودکان دلپذیر و لذت‌بخش کنیم.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

familydoctor

نظر بدهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *