کم اشتهایی کودک نوپا: 8 تکنیک برای افزایش اشتهای کودک
با کم اشتهایی کودک نوپا چکار کنیم؟
کودکان نوپا معمولا برای غذا خوردن قشقرق به پا میکنند. نگران نباشید، کم اشتهایی کودک نوپا تقریباً یک امر شایع بین کودکان در این سن است و با راهکارهای درست برطرف میشود.
از دست دادن اشتهای کودک به چه معناست؟
کم اشتهایی به معنی فقدان گرسنگی یا نداشتن میل به خوردن چیزی است که در سنین بین 2 تا 6 سالگی شیوع بالایی دارد. مغز کودک مرکز کنترل اشتهاست که میزان دریافت غذا و میل به آن را کنترل میکند تا کودک بر اساس میزان انرژی مورد نیاز غذا دریافت کند. از آنجا که کودک نوپا، به سرعت یک نوزاد رشد نمیکند، به همین دلیل کمی افت اشتها در این سن طبیعی است که به آن بی اشتهایی روانی گفته میشود.
در مقاله ی تغذیه مناسب مغز کودک نوپا، غذاهای مناسب برای رشد و پرورش مغز کودکان را توضیح دادیم.
راهکارهای رفع کم اشتهایی کودک نوپا
جالب کردن زمان غذا خوردن
زمان غذا زمان اجتماعی مهمی برای کودکان در حال رشد است. غذاهای مختلف را در رنگها و شکلهای جالب تهیه کنید. در مورد ماده غذایی صحبت کنید و خانوادگی از آنچه برای کودک تهیه کردهاید، میل کنید. تمام اعضای خانواده دور میز بنشینید و همگی کنار هم غذا بخورید. اجازه دهید کودک نوپا بشقاب و قاشق و چنگال مخصوص خود را داشته باشد تا احساس استقلال کند.
دادن حق انتخاب
اجازه دهید کودک نوپا غذا و اندازه سهم خود را انتخاب کند. میتوانید با غذاهایی که دوست دارد شروع کنید و به تدریج به سمت غذاهایی بروید که دوست ندارد. دادن قدرت انتخاب به کودک نوپا میتواند به تغییر درک او نسبت به غذا خوردن کمک کند و طی چند روز کم اشتهایی کودک نوپا را برطرف میکند.
وعدههای کوچک، با دفعات بیشتر
کودکان معده کوچکتری نسبت به بزرگسالان دارند و در هر وعده تمایل به دریافت غذای کمی دارند. تغذیه 5 تا 6 وعده غذایی کوچک در روز را به جای وعدههای غذایی کمتر و در عین حال بزرگ در نظر بگیرید.
میان وعدههای سالم
قانع کردن کودک نوپا به پرهیز از خوردن هله هوله بین وعدههای غذایی دشوار است. با جهش رشد، کودک به این میان وعدهها نیاز دارد. اما در چنین مواقعی، غذای سالم را به عنوان میان وعده انتخاب کنید، مانند میوههای تازه، سالاد سبزیجات یا تکههای سبزیجات آب پز. این غذاها را میتوان بهعنوان فینگر فود سرو کرد که حس گرسنگی نسبی را برطرف میکنند و در عین حال فضای کافی برای وعدههای غذایی در شکم باقی میگذارند.
عدم اصرار به کودک
وادار کردن کودک نوپا به تمام کردن غذای موجود در بشقاب میتواند باعث کم اشتهایی کودک نوپا شود و او علاقه خود را به غذا خوردن از دست بدهد. درعوض، مقدار غذایی را در بشقابش سرو کنید که احتمال دارد مصرف کند. اگر کودک نوپا شما از خوردن چیزی امتناع میورزد، به جای اینکه او را مجبور کنید، یک ساعت بعد از او بپرسید آیا میل دارد آن را بخورد یا نه.
تغییر منو
جوانههای چشایی کودکان نوپا در حال رشد و تغییر است. به همین دلیل، کودک ممکن است غذایی را که تا هفته پیش دوست داشته است، امروز پس بزند و به مواد غذایی جدیدی علاقه پیدا کند. یک وعده غذایی میتواند مجموعه ای از مواد غذایی مختلف از گروههای غذایی مختلف باشد. به رژیم غذایی کودک تنوع بدهید تا بتوانید ماده غذایی مورد نظر او را پیدا کنید.
غذاهای قدیمی در ترکیب و نام جدید
همانطور که در مورد قبلی گفتیم، ذائقه کودک نوپا در حال شکلگیری است و بارها غذاهای مورد علاقهاش تغییر میکند. اگر فرزندتان یک ماده غذایی را دوست ندارد، آن را در دستور پخت جدید تهیه کنید. به عنوان مثال، اگر گوشت دوست ندارد، آن را چرخ کنید و با سبزیجات و کمی برنج سرو کنید. اگر سوپ کدو حلوایی دوست ندارد، میتوانید آن را به صورت پوره و با نام جدیدی، مثلاً پوره خورشید درخشان، به او معرفی کنید.
همکاری و مسئولیت
کم اشتهایی کودک نوپا را با جلب مشارکت و همراهی آنها در تهیه غذا حل کنید. بگذارید کودک نوپا نقش خود را ایفا کند، مانند بیرون آوردن سبزیجات از سبد یا شستن میوهها. جالب و مفرح کردن غذا راهی عالی برای بهبود عادات غذایی کودک نوپا و از سرگیری رژیم غذایی عادی است.
چه مقدار غذا برای کودک نوپا کافی است؟
کودکان نوپا معمولاً غذای جامد بیشتری نسبت به شیر میخورند. کودکان نوپا در هر وعده غذایی به حدود سه چهارم فنجان غذا نیاز دارند که باید شامل سه تا چهار وعده غذایی در روز باشد. میتوانید یک تا دو میان وعده نیز بین وعدههای غذایی او قرار دهید. هنگامی که کودک نوپا شروع به راه رفتن بدون حمایت کرد، میتوانید چهار تا پنج وعده غذایی کوچک در روز و دو میان وعده در بین هر وعده غذایی سرو کنید. در کنار غذای جامد، کودک نوپا به یک تا دو فنجان شیر در روز نیاز دارد.
کودکان نوپا بسته به سن و سلامتی خود میتوانند بین 1000 تا 1400 کالری در روز مصرف کنند. برای بررسی دریافت تمام مواد مغذی لازم برای رشد کودک نوپا با پزشک اطفال مشورت کنید و از او برنامه غذایی دریافت کنید. گاهی موضوع اصلاً کم اشتهایی کودک نوپا نیست، و مسئله فقط تصور اشتباه والدین نسبت به میزان غذای کافی برای کودک است. برای بررسی این گزینه، بهترین کار مشورت با پزشک اطفال است.
در ادامه ی این مقاله می توانید راهکار افزایش اشتهای کودکان پیش دبستانی از شادآموز را بخوانید.
چند اقدام اشتباه در رفع کم اشتهایی کودک نوپا
- به اجبار به کودک غذا ندهید. اگر تمایلی به خوردن چیزی ندارند او را سرزنش یا تنبیه نکنید یا مجبورش نکنید که تا اتمام غذا پشت میز بماند. این کار به او تلقین میکند که غذا خوردن تنبیه است. همچنین، نزدیک وعدههای غذایی اصلی به او شیر ندهید. دادن تنقلات و شیرینیها نیز باعث بی اشتهایی کودک میشود.
- به کودک نوپا نیز مانند بزرگسالان با قاشق غذا دهید مگر اینکه حالش خوب نباشد. همیشه کودک نوپا را تشویق کنید که خودش غذا بخورد. مستقل بودن باعث میشود که کودک برای خوردن اشتیاق داشته باشد.
- به کودک نوپا رشوه ندهید تا غذای خاصی بخورد. با این کار، باجگیری را به فرزندتان آموزش میدهید. غذا خوردن برای سلامتی و رشد اوست، و نباید به مسئلهای برای درگیری و ترتیب غلط بدل شود.
کم اشتهایی کودک نوپا مسئلهای متداول است و با اقدامات درست قابل کنترل است. ما در پیش دبستانی شادآموز سعی میکنیم به کودکان اهمیت تغذیه و مواد مغذی سالم را آموزش دهیم و با استفاده از بازی، شعر و نقاشی آنها را به رژیم غذایی سالم ترغیب کنیم.
شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:
منبع:
نظر بدهید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *