فواید تقویت هوش موسیقیایی کودک
هر فردی هوش خاص خود را، در سطوح مختلف رشد، دارد. هوش به عنوان توانایی یا مهارتهایی تعریف میشود که امکان رشد هر چه بیشتر آنها وجود دارد. هشت مقوله برای هوش ذکر شده است که شامل کلامی، منطق ریاضی، دیداری و فضایی، موسیقی، بین فردی، حرکتی و طبیعتگرایانه میشود. هوش موسیقایی به توانایی لذت بردن، مشاهده، تمایز قائل شدن، ایجاد، شکل دادن و بیان فرمهای موسیقی گفته میشود. این نوع هوش شامل حساسیت نسبت به ریتم، ملودی و صدایی است که فرد میشنود.
مطالعات زیادی در مورد تاثیر مثبت موسیقی در بهبود ضریب هوشی، تقویت حافظه و به طور کلی پرورش یک کودک باهوش انجام شده است. بحثهای زیادی در مورد تأثیر موسیقی بر مغز و میزان ساعت آموزش موسیقی در برنامه درسی شده است. با این حال، تقریباً همه کسانی که تا به حال در مورد موضوع آموزش موسیقی صحبت کردهاند، موافقند که موسیقی قدرت افزایش یادگیری را دارد.
تحقیقات نشان میدهد که کودکان دارای هوش موسیقی بالا در خواندن، نوشتن، ریاضیات و زبان بهتر عمل میکنند و سطح تمرکز و استدلال فضایی بالاتری نسبت به کودکانی دارند که مورد آموزش موسیقی قرار نگرفتهاند. موسیقی میتواند در زبان گفتاری نیز مزایای بیشماری داشته باشد، از دستور زبان و تلفظ تا درک سریع ریتم و لهجهها در زبان اول یا دوم.
تسلط در موسیقی میتواند مهارتهای اجتماعی و عاطفی کودک را تقویت کند، اضطراب عملکرد را در او کاهش دهد، به رشد حرکتی کمک کند و خلاقیت او را پرورش دهد. علاوه بر این، در صورتی که کودک بتواند به اجرای موسیقی انفرادی بپردازد، این میتواند موجب افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس او شود.
اکثر متخصصان معتقدند که بهترین زمان برای رشد استعداد موسیقی بین تولد تا نه سالگی است. به طور کلی بر این امر توافق شده است که آموزش موسیقی قبل از هفت سالگی میتواند تأثیر طولانیمدتی بر رشد کلی کودک داشته باشد. از این رو، پیش دبستانی شادآموز توجه ویژهای به آشنایی کودکانش با موسیقی دارد.
آیا فرزند شما میتواند موسیقی یاد بگیرد؟ همه بچهها توانایی درک موسیقی دارند. این مسئله از آنجا مشخص میشود که وقتی موسیقی پخش میشود، به سرعت توجه کودکان جلب میشود. کودکانی که هوش موسیقایی بالایی دارند نسبت به صداها و ریتم حساسیت دارند، صداها و ملودیها را تقلید میکنند، و احساسات خود را از طریق موسیقی منتقل میکنند.
آموزش موسیقی فقط شامل آموزش نت و نحوه نواختن یک ابزار موسیقی نمیشود. برای آنکه کودک بتواند مهارت بالایی در موسیقی پیدا کند، باید سایر جنبههای هوش نیز در او تقویت شود. پیش دبستانی شادآموز از طریق تکنیکهای مختلف به تقویت هوشهای زیر میپردازد تا بتواند هوش موسیقایی کودکان را ارتقا دهد:
- هوش حرکتی لازم برای هماهنگی حرکتی هنگام نواختن ساز
- هوش منطقی-ریاضی برای وحدت و هماهنگی نتها
- هوش کلامی لازم برای زبان موسیقی
- هوش فضایی مورد نیاز برای ماهیت زمانی-مکانی موسیقی
- هوش بینفردی برای درک احساسات منتقل شده از طریق موسیقی
- هوش درون فردی برای درک احساسات خود و ابراز آنها
- و هوش طبیعتگرایانه برای آگاهی و درک مرتبطترین حقایق در زندگی یک آهنگساز
به آموزش هوش موسیقایی باید توجه خاصی شود، زیرا فرصتهای یادگیری فراوانی را برای کودکان فراهم میکند و به رشد آنان کمک میکند. پیش دبستانی شادآموز برنامه ویژهای برای این هوش دارد، زیرا بخشی از زندگی و فرهنگ ما است و آموزش همراه با موسیقی باعث میشود دانش آموزان احساس رضایت بیشتری داشته باشند.
نظر بدهید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *