بهانه گیری کودک و برخورد مناسب با آن مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
برخورد با بهانه گیری کودک:
راهکارهایی برای پیشگیری از نق زدن بچه
آیا تا به حال سرسختتر از کودکی را دیدهاید که چیزی را میخواهد؟ میتواند نق زدن برای خریدن یک خوراکی باشد، یا تلاش برای متقاعد کردن والدین به بازی با تبلت. گاهی به خاطر خستگی است و گاهی هم به خاطر عصبانیت، که کودک بهانه میگیرد. برخورد با بهانه گیری کودک ساده است اگر والدین چند تکنیک اولیه را بلد باشند.
چرا کودک بهانه گیری میکند؟
مانند هر رفتار آزاردهنده دیگری اول باید دلیل و رشته ی رفتار مشخص شود تا بتوان به خوبی با آن برخورد کرد. روانشناسان معتقدند رفتار کودک بیدلیل نیست. بهانه گیری کودک رفتاری آموخته شده است که در هر سنی میتواند مشاهده شود. کودک به آن متوسل میشود، زیرا زمانی در اوج ضعف، توانستهاند به کمک آن به چیزی که میخواسته برسد. به طور کلی، کودک بهانه میگیرد تا به خواستهای که در نظر دارد، برسد.
همچنین، کودکان به سادگی تحت تاثیر تبلیغات بازار قرار میگیرند. بهتر است میزان مواجهه فرزندتان با تبلیغات را کاهش دهید تا از دفعات بهانه گیری او کاسته شود. این شما هستید که باید محتوایی که کودک میبیند، بازیهایی که دانلود میکند و فروشگاههایی که در آن خرید میکند را انتخاب کنید.
برخورد مناسب با بهانه گیری کودک
با بهانه گیری های کودک چگونه باید برخورد کنیم؟ آیا می توان به خاطر گریه نکردن کودک کوتاه آمد و به خواسته اش توجه کرد؟ برخی والدین در مقابل بهانه گیری های کودک بسیار سخت گیری می کنند اما در زمان نامناسبی به خواسته اش گوش می دهند که این مدل برخورد از همه ی روش ها بدتر است زیرا کودک همیشه درحال نق زدن و گریه کردن است چون می داند که بالاخره به خواسته اش می رسد.
راهکارهای کاهش دفعات بهانه گیری کودک
هر چه کودک رشد میکند، درک بهتری از احساسات خود پیدا میکند و بهتر میتواند احساسات ناملایم را کنترل کند. برای کم کردن تعداد دفعات بهانه گیری کودک قوانین مشخص کنید. قبل از خروج از منزل برای فرزندتان روشن کنید که چه رفتاری از او انتظار دارید و در صورت بهانه گیری با چه مجازاتی روبه رو میشود.
در انیمیشن سفری به فروشگاه که توسط تیم شادآموز زیرنویس و ترجمه شده، می توانید خرید کردن بچه گربه ها با خانواده را ببینید.
اگر کودک در مدت مورد نظر رفتار خوبی داشت، به او توجه مثبت داشته باشید تا بداند که شما متوجه شدهاید که او آزار و اذیت نمیکند. مثلا به او بگویید که به او افتخار میکنید که در طول خرید به شما کمک کرده و چیزی نخواست.
برای رفتار خوب، به کودک پاداشهای سالم بدهید. برای مثال به او بگویید که به خاطر رفتار خوب، به پارک میروید یا میتواند توت فرنگی بخورد. پاداش مالی و مادی ندهید. برای رفتار خوب فقط پاداشهای معنوی و غیر مادی مانند تشویق یا تفریح بدهید.
مدیر برنامه ریزی مالی خانواده باشید. وقتی فرزندتان برای خرید چیزی بهانه گیری میکند که برنامهای برای خرید آن ندارید، به او یادآوری کنید که قرار بوده تا مدتی اسباب بازی/خوراکی نخرید و به جای آن پولتان را برای سفر یا هر چیز دیگری پس انداز کنید. اینگونه در کودک احساس امنیت و اعتماد را تقویت می کنید.
فراموش نکنید که هرگز به کودک دروغ نگویید و به قول خود پایبند باشید. مقاله ی قول دادن به کودک را بخوانید.
راهکارهای برخورد مناسب با بهانه گیری کودک
اگر فرزندتان بهانه گیری میکند و همچنان روی خواستهاش پافشاری میکند، موارد زیر را امتحان کنید.
یک بار دیگر قوانین را به فرزندتان یادآوری کنید. به او نشان دهید که خواستهاش را شنیدهاید و آن را متوجه شدهاید. خواسته او را تکرار کنید و دلیل رد آن را بیان کنید. برای مثال میتوانید بگویید: بله متوجه شدم که دونات میخواهی. به نظر خوشمزه هستند. اما امروز گلودرد داری و شکلات برایت خوب نیست.
بیتوجهی کنید. برای کودک شفاف سازی کنید که تا وقتی بهانه گیری میکند، جیغ میزند، گریه میکند و مدام خواستهاش را تکرار میکند، حرفهای او را نمیشنوید. مهم نیست کجا هستید، خانه خودتان، پارک، خرید یا مهمانی. در هر صورت به صحبتی که داشتهاید پایبند باشید و به کودک توجه نکنید. به محض اینکه کودک رفتار درستی از خود نشان داد، به صحبت او توجه کنید و جواب او را بدهید.
در هنگام نه گفتن قاطع و آرام باشید. دلیل مخالفتتان را بیان کنید. اگر دلیل شما منطقی باشد، در بسیاری از موارد کودک قبول میکند. همچنین میتوانید زمانی که میتوانید خواسته او را برطرف کنید، به کودک اعلام کنید. مثلا به کودک بگویید: الان نمیتوانید بستنی بخوریم، چون وقت ناهار است. اما بعد از ظهر که از خواب بیدار شدی، میتوانی بستنی بخوری.
پیش از نه گفتن از جوابتان مطمئن شوید. برخی از والدین عادت دارند، قبل از شنیدن کامل خواسته کودک، نه بگویند و بعد که با نق زدن کودک روبه رو میشوند، متوجه میشوند که برآورده کردن این خواسته ایرادی ندارد. چنین رفتاری باعث میشود هر بار برخورد با بهانه گیری کودک سختتر شود، زیرا او یاد میگیرد که با اصرار میتواند نظر شما را تغییر دهد. پیش از آنکه به خواسته فرزندتان جواب دهید، خوب به آن فکر کنید و از تمام جوانب بسنجید. اگر در هر حال، جواب منفی دادید، نظرتان را تغییر ندهید.
اگر نه گفتید، سعی کنید حواس فرزندتان را با چیز دیگری پرت کنید. توجه او را به سمت چیزی جلب کنید که به آن علاقه دارد و همیشه دوست دارد آن را داشته باشد یا انجام دهد. به عنوان مثال به او بگویید من نیاز دارم این سبد خرید را هل بدهی. میشود به من کمک کنی؟ مقاله ی خرید با کودک را بخوانید.
مهمترین اصل در برخورد با بهانه گیری کودک صبوری است. وقتی با آزار و نق زدن فرزندتان روبه رو میشوید، چند لحظه صبر کنید. تا 5 بشمارید. نفس عمیق بکشید و بعد به فرزندتان پاسخ دهید. این 5 ثانیه اضافی به شما کمک میکند که زمان کافی برای فکر کردن و تصمیم گیری در مورد این را داشته باشید که چگونه با آرامش پاسخ دهید.
اگر فرزندتان عادت به نق زدن و بهانه گیری دارد، شاید بهتر است نگاه مجددی به شیوههای فرزندپروری خودتان داشته باشید. یکی از چیزهایی که باید به بچه بهانهجو آموزش داد قدردانی از چیزهایی است که دارد. این باعث میشود که او کمتر اصرار کند تا چیزهای بیشتری داشته باشد.
همچنین، تفاوت نیاز را با خواسته برای او روشن کنید. به او بگویید که غذا یک نیاز است، اما بستنی خواسته است. به او یاد بدهید که او میتواند بدون بسیاری از خواستههایش زندگی کند، و بهانه گیری تغییری در آن نمیدهد.
بهانه گیری کودک میتواند به دلیل تنهایی یا تکراری شدن محیط باشد. کودکانی که همیشه در خانه و در تنهایی با خودشان بازی میکنند، بیشتر از بقیه بچهها بهانه میگیرند. ثبت نام در یک مهدکودک و پیش دبستانی میتواند باعث تغییر خلق و خوی کودک شود. برخورد با بهانه گیری کودک تا همین حد میتواند ساده باشد. در محیط پیش دبستانی شادآموز کودک با انواع وسایل بازی، بازیهای دونفره و گروهی و آموزش مهارتهای مختلف سرگرم میشود و جایی برای بهانه گیری باقی نمیماند.
شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:
منبع:
raisingchildren
verywellfamily
نظر بدهید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *