راهکارهای مراقبت از دندان شیری
مراقبت از دندان شیری: پاسخ به سوالات مهم والدین
آیا میدانستید سلامت دندانهای دائمی تا حد زیادی به مراقبت از دندان شیری در دوران کودکی بستگی دارد؟ به عنوان والد، دیدن درد و رنج فرزند بسیار ناراحتکننده است و بنابراین تمام تلاش خود را برای مراقبت از سلامت و رفاه آنها انجام میدهیم. متأسفانه، هر چند مراقب از آنها در حال دوچرخه سواری، بازی یا عبور از خیابان اولویت ما است، اما گاهی اوقات حتی مسئولترین والدین نیز از سلامت دندان فرزندان خود غافل میشوند.
مراقبت از دندان شیری از چه زمانی باید شروع شود؟
به محض اینکه اولین دندان کودک درآمد، بهداشت دهان و دندان او باید به خوبی رعایت شود. لازم است که در طول خواب شیر نخورد و قبل از خواب نوشیدنی شیرین (شامل شیر) مصرف نکند. قبل از خواب باید دهان و دندان او با مسواک و خمیردندان مخصوص کودکان 2 تا 7 سال تمیز شود.
به یاد داشته باشید که مصرف محصولات حاوی فلوراید قبل از رشد دندان های دائمی ممنوع است. کودکان ممکن است این محصولات را ببلعند. مصرف بیش از حد مجاز فلوراید در سنین پایین، ممکن است منجر به لکه های سیاه روی دندان های دائمی شود که از آن به فلوئوروزیس یاد می شود. همچنین، مراجعه به دندانپزشک برای مراقبتهای پیشگیرانه و همچنین بررسی به موقع بروز مشکلات دهان و دندان، هر شش ماه یکبار ضروری است.
اگر میخواهید در سنین پیش دبستانی و دبستان با مقاومت در برابر مراقبت از دندان شیری روبه رو نشوید، آن را باید به یک روتین برای فرزندتان تبدیل کنید. کودکان در برابر چیزی که از سنین پایین تجربه کردهاند، کمترین مقاومت را میکنند. از شش ماهگی لثه و احتمالا یک یا دو دندان کودک را با مسواک انگشتی و آب تمیز کنید. استفاده از این مسواک دوبار در شبانه روز به کودک نشان میدهد که این یک روال است و باید هر روز انجام دهد. در مقاله ی سیاهی دندان شیری با قطره ی آهن درباره سیاه شدن دندان های کودک کامل توضیح دادیم.
کودکان از چه زمانی باید به دندانپزشکی مراجعه کنند؟
به محض رویش اولین دندان، ملاقاتهای شش ماهه با دندانپزشک باید شروع شود. دندانپزشک میتواند ضمن معاینه دندانهای کودک از وجود پوسیدگیهای در حال وقوع شما را باخبر کند تا بتوانید با مراقبت دقیقتر جلوی گسترش آنها را بگیرید. همچنین، دندانپزشک میتواند روند رشد دندانها را زیر نظر بگیرد و در صورت نیاز به ارتودنسی، بهترین توصیه را در بهترین سن به شما بکند. همچنین اگر کودکی تا سنین بالاتر از شیشه شیر استفاده کند ممکن است آسیب به فرم دندانهای او وارد شود و با تشخیص دندانپزشک، میتوان زودتر این موضوع را تشخیص داد. اگر کودک شما جزء آن دسته از کودکانیست که از دندان پزشکی می ترسند، مقاله ی ترس کودک از دندانپزشکی و چگونه کودک را به دندانپزشکی ببریم را حتما بخوانید.
آیا دندان شیری پوسیده نیز باید ترمیم شود؟
پوسیدگی دندان تنها مشکل بزرگسالان نیست و اگر به درستی از دندانها مراقبت نشود، ممکن است در هر سنی دچار پوسیدگی شوند. مراقبت از دندان شیری از این جهت اهمیت دارد که رشد دندانهای دائمی به آنها وابسته است. اگر دندان شیری کودک زودتر از موعد بیفتد یا کشیده شود، فضای خالی در دهان کودک باقی میماند. این فضای خالی، علاوه بر ایجاد مشکل برای جویدن غذا، باعث درهم ریختگی دندانهای دائمی نیز میشوند.
در صورت وجود فضاهای خالی، دندانهای شیری مجاور به محل دندان از دست رفته، سر میخورند و تا حدی فضا را برای رشد دندان دائمی تنگ میکنند. بنابراین، برای رشد دندانهای دائمی در محل خود لازم است که دندانهای شیری به موقع بیفتند و به عبارتی جای آنها را رزرو کنند.
برای مراقبت از دندان شیری لازم است که در صورت لزوم پر شوند یا عصبکشی شوند. هنگامی که دندانها دچار پوسیدگی یا حفره شدند، هیچ کاری نمیتوان در خانه انجام داد. مراجعه به دندانپزشک ضروری است. ممکن است دندان نیاز به پرکردن داشته باشد و اگر پوسیدگی شدید باشد، ممکن است به روکش دندان نیاز باشد تا از گسترش باکتریها، آسیب بیشتر و درد جلوگیری شود. دندانپزشکان از کشیدن زودهنگام دندانهای شیری خودداری میکنند زیرا ممکن است روی غذا خوردن، صحبت کردن و رویش دندانهای دائمی کودک تأثیر بگذارد.
آموزش بهداشت فردی به کودکان باید از سنین پایین آغاز شود تا اثر آن تا بزرگسالی باقی بماند. در غیر اینصورت اگر با اجبار در کودکان انجام شود، در صورت غیبت والدین کودک آن کار را انجام نخواهد داد.
علت پوسیدگی دندان کودکان چیست؟
پوسیدگی دندان در کودکان نیز مانند بزرگسالان اتفاق میافتد. باکتریهای تجمع یافته در دهان، باعث اسیدی شدن محیط دهان میشوند. اسیدی شدن محیط دهان باعث فرسایش مینای دندان و از بین رفتن آن میشود که بدین ترتیب روی دندان حفره به وجود میآید. به محض آنکه مینای دندان در قسمتی از دندان تضعیف میشوند، باکتریها به پالپ دندان دسترسی پیدا میکنند. پالپ دندان، محل عصبها و عروق خونی است. تکثیر باکتریها در این قسمت باعث عفونی شدن دندان و بروز درد میشود.
شایع ترین پوسیدگی دندان کودکان تغذیه شبانه با شیر، به ویژه شیر خشک، مصرف زیاد آبمیوه، مواد اسیدی مانند لواشک و مصرف زیاد کیک و شکلات است. برای پیشگیری از پوسیدگی دندان شیری لازم است که رژیم غذایی کودک غنی از کلسیم و ویتامین D3 باشد. کودکان باید هر روز به مقدار کافی میوه و سبزیجات مصرف کنند. همچنین، توصیه میشود پس از هر بار مصرف ماده غذایی شیرین یا اسیدی دهان کودک حداقل با آب تمیز شود تا از تجمع باکتریها در دهان جلوگیری شود.
کودکان باید چند بار در شبانه روز مسواک بزنند؟
کودکان نیز مانند بزرگسالان باید دو بار در روز (صبح و شب) به مدت دو دقیقه دندانهای خود را مسواک بزنند. اما دقت داشته باشید که برای مراقبت از دندان شیری نیز مانند دندان دائمی مسواک زدن به تنهایی کافی نیست. برای تمیز کردن فضای بین دندانها از نخ دندان استفاده کنید. بسیاری از پوسیدگیهای دندان از ناحیه بین دندانی رخ میدهد، یعنی محلی که مسواک به خوبی نمیتواند تمیز کند. فرقی نمیکند اول مسواک بزنید و بعد نخ دندان بکشید یا برعکس. مهم این است که هر دوی آنها هر روز انجام شوند. از بعد از هفت سالگی، دندانپزشک میتواند فلورایدتراپی را برای تقویت مینای دندان کودک انجام دهد تا به استحکام دندانهای فرزندتان کمک شود.
به یاد داشته باشید که مراقبت از دندان شیری شامل مسواک نیز میشود. استفاده از یک مسواک با برسهای پخش شده و خراب مانع تمیز شدن باکتریها از سطح دندان میشود. مسواک را پس از هر بار استفاده به خوبی آبکشی کنید و در معرض هوای آزاد، اجازه دهید خشک شود. استفاده از درپوش مسواک باعث رشد باکتری و قارچ در آن و آسیب به دهان و دندان کودک میشود. مسواک باید هر 3 ماه یکبار یا زمانی که برسهای آن فرسوده شدند، تعویض شود.
مراقبت از دندان شیری پایه ای برای سلامت دهان و دندان کودک در دوره بزرگسالی است. مهم ترین چیز برای تعهد به یک برنامه بهداشتی، آگاهی است. اگر کودکان از اهمیت مراقبت از دندانهای خود آگاه شوند، با علاقه و دقت بیشتری به آن میپردازند. ما در پیش دبستانی شادآموز ضرورت رعایت بهداشت دهان و دندان را در قالب نقاشی و بازی به کودکان آموزش میدهیم و در این راه در کنار خانوادهها هستیم. سوالاتتان را در زمینه بهداشت کودکان در قست دیدگاه های همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.
شاد آموز را در اینستاگرام دنبال کنید:
منبع:
نظر بدهید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *