دست در بینی کردن کودک را چگونه برطرف کنیم؟
چطور با کودکی که انگشت در بینی میکند رفتار کنیم؟
هر چند در نظر برخی از والدین یک رفتار عادتی است، و در دسته رفتارهایی مانند انگشت مکیدن، ناخن جویدن، پیچاندن مو، گاز گرفتن و دندان قروچه جای میگیرد، اما دست توی بینی کردن کودک لزوماً به این معنی نیست که کودک عصبی است و یا دارای اختلال اضطراب است. کودکان معمولاً زمانی انگشت در بینی میکنند که احساس میکنند چیزی در آن است.
معمولاً کودکان دچار آلرژی بیشتر از بقیه اصرار دارند دست در بینی خود کنند، زیرا وجود موکوس زیاد در بینی وضعیت را برای آنان سخت میکند که دست به بینیشان نزنند. برخی شرایط محیطی نیز باعث میشود که کودک دست در بینی کند، مثلا اگر هوا گرم و خشک باشد، مسیر هوایی بینی خشک میشود و مشکل کودک تشدید میشود.
در ادامه ی این مطلب شاید بخواهید بیشتر در رابطه با دیگر رفتارهای بد کودک بدانید. پس این مقاله از شاد اموز را بخوانید.
چرا بچهها دست توی بینی میکنند؟
دست توی بینی کردن کودک میتواند دلایل متعددی داشته باشد. گاهی اوقات صرفاً برای خلاصی از احساس وجود چیزی در مجرای بینی است. گاهی اوقات، انگشت در بینی کردن یک عادت عصبی یا کاری است که از روی کنجکاوی یا بیحوصلگی انجام میشود. این کودکان عمداً این کار را نمی کنند، بلکه یک عادت آموخته شده است که ناخودآگاه انجام میشود. صرف نظر از علت، این کار مودبانه نیست و باید از سر کودک بیافتد.
کودکان مبتلا به آلرژی ممکن است بیشتر انگشت در بینی خود کنند. جریان سنگین مخاط داخل بینی و پوسته شدن به آنها احساس چیزی داخل بینی ام وجود دارد، می دهد. ناراحتی به خاطر وجود چیزی داخل بینی، باعث می شود که کودک مایل باشد انگشت در بینی اش کند و چیزی را که احساس می کند را خارج کند.
اما خبرهای خوبی هم هست. برخلاف ناخن جویدن، دست در بینی کردن کودک نوپا بعید است تا بزرگسالی ادامه یابد. اکثر کودکان در نهایت به میل خود آن را کنار می گذارند. این ممکن است به این دلیل باشد که آنها علاقه خود را از دست می دهند یا به دلیل طعنه زدن توسط سایر کودکان است که باعث می شود انجام این کار را متوقف کنند.
آیا دست در بینی کردن کودک واقعاً کار بدی است؟
به نظر شما واقعا چرا دست در بینی کردن آنقدر به نظر والدین کار بدی است؟ آیا آسیبی به کودک میزند و برای او مشکلات سلامتی ایجاد میکند؟ بزرگترین مشکل دست توی بینی کردن کودک انگ اجتماعی همراه با آن است. بسیاری از والدین فقط به دلیل آنکه نگران قضاوت اطرافیان هستند، سعی میکنند از شر این عادت خلاص شوند.
دست در بینی کردن از نظر اجتماعی در هیچ فرهنگی و در هیچ کجای دنیا قابل قبول نیست. احتمال ایجاد خونریزی بینی و ورود باکتری به بینی دیگر نگرانی همراه با این کار است. از سوی دیگر، اگر کودک بیمار باشد، احتمال انتقال بیماری به دیگران در اثر تماس با مخاط بینی و انگشت آلوده بیشتر میشود. به علاوه، این رفتار برای دیگر کودکان پذیرفته نیست و باعث میشود کودک مورد تمسخر همسالان قرار گیرد یا منزوی شود.
با دست توی بینی کردن کودک چه برخوردی کنیم؟
به خاطر دست در بینی کردن کودک را سرزنش نکنید و او را دعوا نکنید. سرزنش و منع مداوم باعث میشود کودک بر کار خود بیشتر اصرار بورزد. در عوض، هر بار از او بخواهید که به جای آن از دستمال کاغذی استفاده کند. به او توضیح دهید که انگشت در بینی کردن کار مودبانهای نیست و پسر/دختر بزرگ آن را انجام نمیدهند. از روشهای زیر نیز میتوانید برای رفع این عادت در کودک کمک بگیرید:
درمان آلرژی کودک
اگر انگشت در بینی کردن به دلیل ابتلا به آلرژی است، کودک را به پزشک ارجاع دهید. سرماخوردگیهای مداوم و گرفتگی بینی میتواند نتیجه آلرژی باشد. گرد و خاک محیط، حیوانات خانگی و کپک و قارچ در محیط میتوانند از علل ابتلا به آلرژی باشند.
دست شستن کودک
هر بار که کودک انگشت در بینی میکند، از او بخواهید دستش را بشوید. احتمالاً زحمت ناشی از هر بار رفتن به دستشویی و شستن دستها باعث میشود ترجیح دهد این کار را نکند. همچنین، میتوانید از او بخواهید اگر احساس میکند چیزی در بینیاش است، با استفاده از دستمال بینیاش را تمیز کند. مقاله ی آموزش بهداشت فردی به کودک را بخوانید.
سوهان زدن ناخنها
ناخنهای کودک را کوتاه کنید تا مخاط و پردههای بینی را نخراشد و احتمال خونریزی و عفونت کمتر شود.
کلمه رمز
وقتی در یک مکان عمومی هستید، یک کلمه رمزی بین خودتان و کودک تعیین کنید تا با گفتن آن دست توی بینی کردن کودک متوقف شود. این روش مانع آن میشود که به عزت نفس کودک آسیب وارد شود.
دستکش و مشغول کردن دستها
به کودک دستکش بدهید تا دستش کند و زمانی که حواسش پرت شده است، دستکش به یاد او بیاورد که نباید این کار را بکند. یکی از راههای دیگر مشغول کردن دستهاست. هر بار که میبینید کودک انگشت در بینی کرده است، به او پیشنهاد بدهید کاری انجام دهد. بدین ترتیب، مدام او را نهی نکردهاید و در عین حال، حواسش از بینیاش پرت شده است. درست کردن کاردستی، نقاشی کشیدن، رفتن به پارک، کمک به آشپزی یا مرتب کردن اتاقها گزینه خوبی است.
مرطوب کردن بینی
اگر بینی کودک خشک باشد، بیشتر از قبل به این کار تمایل پیدا میکند. سعی کنید با استفاده از قطره سالین، ژل مرطوبکننده بینی یا دستگاه بخور هوای سرد مسیر هوایی کودک را مرطوب کنید.
خمیر بازی
تکنیک هایی مانند ساخت قلعه با خمیر، شن و گِل میتوانند نیاز روانی دست توی بینی کردن کودک را از بین ببرند. هر بار کودک را مشغول بازی با بینی اش میبینید، از او بخواهید به خمیربازی مشغول شود و یک قلعه یا عروسک برای شما بسازد.
نادیده گرفتن
برخی از کودکان به دلایل عصبی و دریافت توجه منفی این کار را میکنند. اگر کودک را دائماً به خاطر این کار دعوا کنید، احتمال تکرار آن بیشتر میشود. کودکان به هر نوع توجهی، حتی توجه منفی از سوی والد علاقه دارند. برای حل مشکل، رابطه خود را با کودک تقویت کنید. به او بیشتر محبت کنید و وقت بیشتری با او بگذرانید. هر چه بیشتر مشغول شود، زمان کمتری برای این کار خواهد داشت. مقاله ی توجه طلبی کودک را بخوانید.
تکنیکهایی مانند فلفل زدن به انگشت، سس تند یا زخمی کردن انگشت کودک به او آسیب روانی میزند. دعوا و تنبیه در این گونه مشکلات تاثیری ندارد. این تکنیکها باعث بروز مبارزه قدرت بین والدین و کودک میشود، رابطه عاطفی بین آنها را تخریب میکند و برندهای ندارد.
در صورتی که احساس میکنید دست توی بینی کردن کودک به خاطر عصبی بودن اوست، سعی کنید ریشه مشکل را پیدا کنید و بفهمید به چه دلیل نگران است. ایده خوبی است که با یک روانشناس کودک مشورت کنید.
دست توی بینی کردن کودک میتواند به دلیل بیحوصلگی و فقدان سرگرمی باشد. بازی کردن در کنار همسالان و افزایش روابط اجتماعی میتواند به کودک کمک کند که انرژی خود را به سمت دیگری انتقال دهد. پیش دبستانی شادآموز میتواند به کودک کمک کند که سرگرمیهای بهتری پیدا کند و مهارتهای خود را پرورش دهد.
شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:
منبع:
نظر بدهید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *